Voetballen op zondag doet ‘eensgezind’ Spakenburg niet, zelfs de bekerfinale niet

0
26

NOS Voetbal

Het vissersdorp Spakenburg is twee keer per jaar tot op het bot verdeeld, als de voetballers van het ‘blauwe’ Spakenburg en het ‘rode’ IJsselmeervogels het in de derby tegen elkaar opnemen. Na de bekerstunt van de blauwen tegen FC Utrecht, lijkt het dorp wél eensgezind.

“Zo diep zit de haat niet”, zegt een ‘rooie’ een dag na de ongelooflijke prestatie van Spakenburg. Een andere IJsselmeervogels-fan zegt ook dat het succes van de rivaal geen pijn doet. “Het is gewoon één dorp.”

Roden en blauwen juichen samen: ‘Het is gewoon één dorp’

Het is dus niet het hele jaar door haat en nijd in het dorp, ook omdat de amateurclubs in ieder geval één ding met elkaar gemeen hebben: het zijn allebei zaterdagclubs. Religie speelt namelijk nog een grote rol in het dorp en daarom is op zondag voetballen uit den boze.

Maar mocht Spakenburg ook in de halve finale van de KNVB-beker stunten (de tegenstander is nog niet bekend), dan is de finale traditiegetrouw op zondag (30 april) in De Kuip. En dat druist in tegen de statuten van de christelijke club.

“Nee, dat is niet mogelijk”, stelde Spakenburg-voorzitter Marc Schoonebeek al tegenover het AD.

KNVB over niet voetballen op zondag

De KNVB sluit een aanpassing van de wedstrijddag niet bij voorbaat uit en meldt aan de NOS dat er later een overleg komt met de vier clubs die in de halve finale staan.

“Hierin bespreken we met de vier teams wat ze kunnen verwachten rond een eventuele bekerfinale en is het ook aan de halvefinalisten om punten in te brengen. Mocht dit punt dan ter tafel komen, dan bespreken we dit eerst in dit overleg.”

Feest in Spakenburg, speler Masies Artien gaat op de schouders

Spakenburg-trainer Chris de Graaf ziet het niet snel gebeuren dat zijn club in de finale komt. Hij hoopt dat Feyenoord in de halve finale de tegenstander is. “De Kuip is legendarisch.”

Mocht Feyenoord begin april de tegenstander zijn en er wordt zowaar gewonnen in Rotterdam, dan stopt de trainer per direct. “Dan zullen we de finale nog spelen en dan lever ik daarna mijn spullen in. Mooier gaat het niet worden. Winnen is ook niet realistisch.”

‘Zo mooi’

De 35-jarige trainer wil voorlopig genieten van de tot nu toe geleverde prestaties en het bijbehorende feest. “Als ik elke dag zo wakker mag worden, dan is het leven heel mooi.”

De Spakenburger, die al sinds zijn vijfde levensjaar lid is van SV Spakenburg, genoot vooral van de manier waarop Utrecht is verslagen. “De uitvoering was zo mooi.”

Spakenburg-trainer hoopt nu op Feyenoord: ‘Als we in Kuip winnen, lever ik spullen in’

De Graaf vindt de prestatie ook specialer dan het resultaat van rivaal IJsselmeervogels, dat in 1975 eveneens de halve finale haalde. “Het is nog nooit gebeurd dat een club met zulke cijfers (4-1) wint bij een eredivisieclub. Dat is gewoon legendarisch. Ik denk dat we in elk bekertoernooi deze beelden terug gaan zien.”

Jaan de Graaf was sterspeler van het team van de IJsselmeervogels van 1975 en vindt het vergelijken van de prestaties niet eerlijk, omdat de tijden veranderd zijn en de ‘amateurclubs’ ook geprofessionaliseerd zijn. “Wij trainden maar één keer per week.”

Uiteindelijk vindt De Graaf de prestatie van Spakenburg “geweldig voor het dorp”. Hij zegt dat de doorsnee Spakenburger het hiermee eens is. “Alleen de echte fanatieke rooien vinden het niet leuk dat de blauwen onze prestatie geëvenaard hebben.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here