Voetbalsters in Spanje staken voor betere lonen: competitiestart uitgesteld

0
19
FC Barcelona

NOS Voetbal

Door een staking van de profvoetbalsters in Spanje is de start van de vrouwencompetitie in ieder geval twee weken uitgesteld. De speelsters staken omdat ze hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden willen.

De onderhandelingen begonnen een jaar geleden, toen de Spaanse vrouwencompetitie professioneel werd, maar de Liga F zei dat de eisen van de speelsters tot “economisch falen” zouden leiden.

Het minimumloon werd vorig seizoen vastgesteld op 16.000 euro. De spelers willen echter voor het nieuwe seizoen een minimumsalaris van 25.000 euro, dat oploopt tot 30.000 euro volgend seizoen.

De Spaanse spelersvakbond AFE laat nu weten dat er geen “eerlijke” deal kon worden bereikt en dat er daarom gestaakt gaat worden.

Eerlijke en waardige behandeling

“Het doel is om vooruitgang te boeken in deze onderhandelingen, om een eerlijke en waardige behandeling van vrouwelijke voetballers te bereiken, en om de bestaande loonkloof aan te pakken en te verkleinen”, laat AFE via een verklaring weten.

Liga F vertelde dat de spelers een minimumloon van 18.000 euro is aangeboden en dat zou in de komende drie seizoenen oplopen tot 25.000 euro. Daarnaast zou de Liga F voorstellen hebben gedaan voor hulp bij kinderopvang en financiële steun om te studeren. De voorstellen werden afgewezen door de speelsters.

FC Barcelona won afgelopen seizoen de Champions League

Ook een volgend voorstel van de competitie, waarbij het minimumloon van 16.000 euro met 25 procent zou stijgen en onder andere deeltijdcontracten zouden worden afgeschaft, werd niet geaccepteerd.

“Deze competitie zal niet toegeven aan druk of voorstellen accepteren die leiden tot de economische ineenstorting van de competitie en daarmee tot het mislukken van het profvoetbal voor vrouwen”, aldus een verklaring van de Liga F.

Twee weken later

Het nieuwe Liga F-seizoen zou vrijdag beginnen, maar start nu dus twee weken later.

Vorig jaar werd de start van de Spaanse competitie ook uitgesteld toen scheidsrechters staakten en opriepen tot betere beloning en arbeidsomstandigheden. In 2019 staakten de speelsters ook voor betere arbeidsvoorwaarden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here