Volleybalsters beginnen EK met moeizame zege op lager geplaatst Spanje

0
22

NOS Sport

Volleybalsters beginnen EK met zege op Spanje

De Nederlandse volleybalsters hebben hun eerste wedstrijd op het EK gewonnen van Spanje. In het Estse Tallinn was Oranje in drie sets (25-23, 25-19, 25-21) te sterk voor de nummer 33 van de wereld, maar erg overtuigend speelde de ploeg nog niet.

Vooraf leek wedstrijd tegen Spanje een fijne opwarmer voor het Nederlandse team. Oranje, de nummer vier van het vorige EK en tiende op de wereldranglijst, was op papier favoriet.

De ploeg van bondscoach Felix Koslowski begon voortvarend aan de wedstrijd, maar wist niet meteen door te drukken. Pas bij het vijfde setpoint trok Nederland de eerste set naar zich toe. Ook in de tweede set had Oranje het niet makkelijk en kwam het zelfs met 8-4 achter, al wist Celeste Plak wel het eerste setpoint te benutten.

‘Verloren het ritme’

“We verloren het ritme in de eerste set en zetten de deur open voor Spanje”, analyseerde Koslowski tijdens de pauze. “Spanje speelt goed. We moeten goed blijven opletten, want als we maar vijf à tien procent minder spelen, hebben we een probleem”, aldus de bondscoach, die voor het eerst bij een titeltoernooi langs de lijn stond bij Oranje.

Vorige maand strandde de ploeg bij zijn debuut in de groepsfase van de sterk bezette Nations League.

Jolien Knollema en Eline Timmerman in actie tegen Spanje

In de derde set leek de zege niet meer in gevaar te komen, maar opnieuw liet Oranje de Spaanse vrouwen terugkomen, van 21-15 tot 22-21. Na een block van Britt Bongaerts haalde Eline Timmerman met een slim tikje het winnende punt binnen.

“Het was een typische eerste wedstrijd van een toernooi, het voelde wat onwennig”, reageerde Jolien Knollema, met zestien punten topscorer in de wedstrijd. “Maar het is heel belangrijk dat we deze hebben gewonnen en dat we lekker zijn begonnen.”

Vrijdag is Slowakije (28ste van de wereld) de volgende tegenstander in de groepsfase. Daarna speelt Oranje nog tegen Estland (44ste), Frankrijk (17e) en Finland (39e).

Olympische Spelen

Bij de EK, dat in België, Estland, Italië en Duitsland gespeeld wordt, is niet alleen een Europese titel te verdienen. De volleybalsters zijn ook bezig met de plaats op de wereldranglijst, omdat die plaatsing voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs mogelijk kan maken.

Nederland staat nu tiende op die ranglijst. “Als we die plaats kunnen vasthouden en het liefst nog één of twee plekjes stijgen, is het wel echt realistisch dat we volgend jaar in Parijs staan”, zei Nika Daalderop voor het toernooi.

In september staat er ook nog een olympisch kwalificatietoernooi op het programma, waar een ticket voor Parijs op het spel staat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here