Vondrousová beëindigt sprookje Svitolina en treft Jabeur in finale Wimbledon

0
35

NOS SportAangepast

Vondrousavá stuit knappe opmars Svitolina op Wimbledon

Het tennissprookje van Elina Svitolina is uit. Vier winnaressen van een grandslamtoernooi bedwong ze, maar de opmerkelijke comeback van de Oekraïense in het internationale vrouwentennis strandde in de halve finales op Wimbledon. De Tsjechische Marketa Vondrousová was haar met 6-3, 6-3 de baas en mag zich de eerste finaliste noemen.

Er werd ook meteen geschiedenis geschreven, want nog nooit in het proftijdperk bereikte een ongeplaatste speelster de finale van Wimbledon. De Amerikaanse tennislegende Billie Jean King was in 1963 de laatste die daarin was geslaagd. Voor Vondrousová wordt het haar tweede grandslamfinale na de verloren finale op Roland Garros in 2019.

Tegenstander van Vondrousová komende zaterdag is Ons Jabeur, die met 6-7 (5), 6-4, 6-2 Aryna Sabalenka niet alleen de weg afsneed naar haar eerste eindstrijd in Londen, maar ook naar de eerste plaats van de wereldranglijst. Bij winst zou ze Iga Siwatek, die eerder deze week in de kwartfinales was blijven steken, aflossen.

Jabeur houdt Sabalenka uit finale Wimbledon

De 28-jarige Tunesische, als zesde geplaatst in Londen, stond vorig jaar ook in de finale, maar slaagde er toen tegen Jelena Rybakina niet in Afrika en de Arabische wereld een eerste grandslamtitel te bezorgen.

Opmerkelijke rentree

Dat de 28-jarige Svitolina in de halve finales stond, was al een prestatie van formaat. Vorig jaar oktober moeder geworden, de oorlog in haar geboorteland Oekraïne, het weerhield haar er allemaal niet van een opmerkelijke rentree te maken in Londen onder haar nieuwe coach Raemon Sluiter.

Ze zette achtereenvolgens Venus Williams, Elise Mertens, Sofia Kenin, Victoria Azarenka en Iga Swiatek aan de kant. Williams, Kenin, Azarenka en Swiatek hebben allemaal een of meerdere grandslamtoernooien gewonnen en laatstgenoemde is zelfs de huidige nummer één van de wereld.

Ook op de vier jaar jongere Vondrousová, winnares van olympisch zilver in Tokio, was niet meteen gerekend in de halve finales. De zesde Tsjechische ooit bij de laatste vier van Wimbledon heeft twee polsoperaties achter de rug en staat niet bekend als een grasspecialist. En al was haar route naar de laatste vier eenvoudiger, Vondrousová schakelde wel vier geplaatste speelsters uit.

Jelena Svitolina weet het even niet meer

Het duel ging aanvankelijk gelijk op tot 2-2. In de vijfde game kreeg Vondrousová drie breekpunten op de service van Svitolina en het eerste werd meteen verzilverd door de Tsjechische dropshotspecialiste. Maar ze leverde daarna meteen haar eigen servicegame weer in, mede door twee dubbele fouten.

Omdat Vondrousová opnieuw twee breaks plaatste, ging de eerste set alsnog naar haar, optimaal profiterend van de onnodige fouten bij haar opponente.

Met het winnen van de eerste game op eigen service, gevolgd door het breken van de opslag van Svitolina zette de Tsjechische ook de toon voor de tweede set. Na een love-game op eigen service leidde Vondrousová al snel met 3-0. Cruciaal leek de minutenlange vierde game waarin de Oekraïense wederom werd gebroken.

Svitolina geeft publiek weer hoop

Svitolina oogde verslagen, maar gaf het publiek weer hoop op een volgende stunt door twee keer de opslag van Vondrousová te breken en terug te komen tot 4-3. Door gelijk daarna haar eigen opslag in te leveren zette ze alsnog de deur naar de finale open voor haar Tsjechische tegenstandster, die de tweede set met 6-3 won en zo de partij.

Vondrousová is de vijfde tennisster uit Tsjechië die de finale van het prestigieuze Britse tennistoernooi haalt. Martina Navratilova (die later als Amerikaanse ook nog tien keer de eindstrijd bereikte), Hana Mandliková, Jana Novotna en Petra Kvitová gingen haar voor. Svitolina grijpt voor de derde keer in haar carrière naast de finale van een grandslamtoernooi.

Derde grandslamfinale Jabeur

Ons Jabeur gaat juist voor de derde keer proberen een grandslamfinale te wínnen. De Tunesische stond vorig jaar op zowel Wimbledon als de US Open in de eindstrijd, maar de titel bleef telkens uit. Dankzij winst op de als tweede geplaatste Aryna Sabalenka uit Belarus mag ze het opnieuw proberen.

Ons Jabeur

Sabalenka, die vorig jaar op het appèl ontbrak omdat spelers uit Rusland en Belarus niet welkom waren op Wimbledon vanwege de inval van Rusland in Oekraïne, speelde wisselvallig in de eerste set en maakte ook veel meer onnodige fouten (21 om 5). Desondanks wist ook zij al haar servicegames tot een goed einde te brengen en moest een tiebreak de beslissing brengen.

Daarin mocht Jabeur na een dubbele fout van Sabalenka en een prachtige forehand langs de lijn met een 4-2 voorsprong van baanhelft wisselen, maar daarna kwam de klad erin bij de Tunesische. Door eigen fouten en een uitstekend serverende tegenstander ging de set alsnog verloren.

Inzinking

Na een forse inzinking van Jabeur, die op 2-2 op love haar service inleverde en daarna een lovegame van de serverende Sabalenka om de oren kreeg, leek de wedstrijd beslist. Een dubbele fout van de nummer twee van de wereld bood Jabeur echter plots een breekkans die ze dankbaar benutte. Sterker, op 5-4 brak ze de Belarussische nogmaals.

Aryna Sabalenka

En dus gloorde er weer hoop voor Jabeur, die tegen Bianca Andreescu en in haar ‘revanchepartij’ tegen Rybakina ook de eerste set had verloren. Haar kansen groeiden bovendien toen Sabalenka, die twee jaar geleden in de kwartfinales nog in twee sets te sterk was geweest, haar in de vijfde game van de derde en beslissende set breekkansen gunde en op het derde een forehand voorbij de achterlijn sloeg.

Op 3-5 wist Sabalenka nog twee matchpoints weg te slaan, maar een game later moest ze op het vijfde uiteindelijk toch buigen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here