Vroege eliminatie honkballers doet bondscoach Meulens pijn: ‘Grote jongens waren koud’

0
17

NOS Sport

Honkbalbondscoach Meulens: ‘Kwamen hier om toernooi te winnen’

Het doet pijn bij bondscoach Hensley Meulens, die uitschakeling van de honkballers van het Koninkrijk der Nederlanden in de groepsfase van de World Baseball Classic na de 7-1 nederlaag tegen Italië. Na de plek in de halve finales bij de vorige edities in 2013 en 2017 waren de verwachtingen hooggespannen.

“We kwamen om het toernooi te winnen”, zegt Meulens. “We hadden verwacht een stukje verder te gaan. Dat lukte niet. We begonnen goed met de eerste twee wedstrijden (winst op Cuba en Panama, red.), maar zaterdag en zondag ging het plat, vooral met de aanval. We hebben niks gedaan met de knuppels.”

Ook op de heuvel ging het allerminst soepel bij Oranje en liep de vierde inning desastreus af tegen Italië. Werper Mike Bolsenbroek kreeg vier punten om zijn oren en na een ingreep van de bondscoach moest ook vervanger Eric Mendez twee punten incasseren. “Ik probeerde te schakelen, maar het hielp niet”, aldus Meulens.

‘Honkbal is een vreemd spel’

Met sterren als Xander Bogaerts, Didi Gregorius, Jurickson Profar, Jonathan Schoop en Andrelton Simmons uit de Major League Baseball (MLB) had Meulens een selectie tot zijn beschikking waar menig tegenstander jaloers op kon zijn. Maar ook de sterren gaven tegen Italië niet thuis.

Xander Bogaerts

“Honkbal is een vreemd spel”, aldus Meulens. “Soms lijkt het maken van punten makkelijk, maar het was zo moeilijk voor ons dit keer, omdat de meeste grote jongens heel ‘koud’ waren. Ze waren niet lekker aan slag en dan is het moeilijk punten maken.”

Meulens denkt lessen te kunnen trekken voor de volgende World Baseball Classic in 2026: “We hebben een aantal jonge werpers gezien die onderdeel van onze toekomst zijn. Sommige slagmannen zijn wat ouder. We moeten de komende drie jaar kijken hoe we sterker kunnen worden aan slag met slagmannen die jonger en sneller zijn.”

“Soms gaat het op een toernooi niet goed, maar zie je wel dingen die kunnen helpen in de toekomst”, besluit de bondscoach.

Kijk hieronder naar de samenvatting van het WBC-duel met Italië.

Honkballers Oranje uitgeschakeld na pijnlijke nederlaag tegen Italië

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here