VVCS-voorzitter Levtsjenko pleit voor harde straffen: ‘Steken laten vallen’

0
29
Davy Klaassen op de grond in De Kuip

NOS Voetbal

“Diep triest, onnodig en schandalig”, dat zijn de woorden van Jevgeni Levtsjenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS, naar aanleiding van de trieste gebeurtenissen bij de bekerwedstrijd Feyenoord – Ajax, waarin Ajacied Davy Klaassen werd geraakt door een object dat van de tribune werd gegooid.

Levtsjenko zegt dat de verantwoordelijken steken laten vallen als het gaat om wangedrag van supporters. Hij pleit voor harde straffen. Levtsjenko benadrukt ook dat het niet de eerste keer is dat hij autoriteiten oproept om op te treden. “Het was na die klap aan Jetro Willems onlangs bij Groningen tegen Heerenveen wachten op een nog erger incident.”

De VVCS-voorzitter zegt dat hij de oproep van toen nu weer kan herhalen. “De veiligheid van de spelers moet voorop staan. We moeten toewerken naar een model waarin de slechten hard gestraft worden en geen toegang meer kunnen krijgen tot het stadion.”

“Op papier staan duidelijke afspraken en regels over hoe we dit soort excessen kunnen voorkomen, maar dan moet er wel worden gehandhaafd en opgetreden”, vervolgt Levtsjenko.

Ruzie tijdens Feyenoord-Ajax nadat Davy Klaassen (midden) is geraakt door een aansteker

Levtsjenko vindt het weren van supporters geen oplossing. “Dat vind ik nog steeds te gemakkelijk. Er zullen altijd voorvallen plaatsvinden in het voetbal. De sport maakt emoties los bij de supporters en dat mag, maar de grenzen tussen emotie en geweld vervagen steeds meer. Het is niet meer van elkaar te onderscheiden. Geweld is steeds vaker de uiting van emotie en dat is niet de juiste weergave van hoe voetbal moet worden beleefd.”

Geen netten

Ook het ophangen van netten heeft niet zijn voorkeur. “Als netten ophangen daadwerkelijk een oplossing is om te voorkomen dat er voorwerpen en vuurwerk op het veld worden gegooid, dan is dat een optie, maar in mijn optiek is dat niet de weg naar een veiliger voetbalklimaat. Ik wijs vaak naar Engeland, waar ze het voetbalgeweld wel slim en effectief hebben aangepakt en waar er bijna geen incidenten meer zijn. Het is zaak dat we de slechten eruit halen en hard straffen.”

Maar het moet niet alleen om straffen gaan, vindt Levtsjenko. “We moeten de goede supporters op een of andere manier belonen. Zodat er wel een balans is. Je kunt denken aan betere plaatsen op de tribune of af en toe een ‘meet and greet’ met spelers. Daarmee stimuleer je goed gedrag.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here