Waterpolosters willen ‘in control’ zijn tegen Italië: ‘Niet mee laten slepen’

0
26

NOS Sport

Oranje bereidt zich voor op passie van Italianen op WK waterpolo

De Nederlandse waterpolosters treffen in de halve finale van het WK met Italië een tegenstander van wereldformaat. “We moeten wel twee tandjes bijzetten”, weet ook Simone van de Kraats.

Nederland en Italië zijn de enige landen die bij de laatste vier zaten tijdens alle recente grote toernooien. Dat zegt wel iets. Toch is Italië een verrassende tegenstander in de halve eindstrijd. De wedstrijd wordt woensdag om 10.00 uur Nederlandse tijd gespeeld.

VS, Italië en Griekenland

Iedereen keek bij het WK in Fukuoka naar de Verenigde Staten. Als winnaar van de laatste vier WK’s en drie olympische toernooien de topfavoriet. Ook de ogen van Evangelos Doudesis, bondscoach van de Nederlandse ploeg, waren gericht op de Amerikanen.

Maar: “Ik zal je verrassen: wij waren met alle drie de mogelijke tegenstanders bezig. VS, Italië en Griekenland”, zegt Doudesis. “Natuurlijk lag de focus vooral op VS, dat was de grootste kans. Dat Italië won is een verrassing.”

Lieke Rogge in actie tegen Canada tijdens de kwartfinale.

Italië nu benaderen als underdog, zou absoluut niet verstandig zijn. Dat zegt ook waterpoloster Lieke Rogge. “Italië is niet minder goed of slecht dan de VS. Een groot waterpololand, met meiden die spelen met een groot hart. Hun spel is vol passie en heel fysiek.”

Voor het fysieke, soms zelfs agressieve spel van de Italiaanse ploeg, is Oranje gewaarschuwd. Twee keer troffen beide ploegen elkaar al in het afgelopen jaar. Ook de kwartfinale Italië-VS (8-7) werd door het team goed bekeken.

“In de avond verzamelen we vaker in een hotelkamer om beelden te kijken. Italië-VS hebben we met z’n allen teruggekeken. Wat je in die wedstrijd heel erg zag was de overtuiging, de passie, van Italië. Als ze dat in het water leggen, zorgt dat voor heel veel kracht in de ploeg.”

Focus en discipline tegen Italiaanse passie

De Amerikaanse ploeg gaf Oranje het voorbeeld van hoe het niet moet tegen Italië. Door mee te gaan in het fysieke spel hadden beide ploegen veel uitsluitingen. In overtal scoren ging de Italianen beter af dan de VS.

Met die kennis weet Van de Kraats waar de sleutel voor Oranje ligt. “Niet over ons heen laten lopen, niet mee laten trekken in hun spel. Dat lukten de Italianen wel tegen de VS. Dat zie je ook aan het aantal uitsluitingen en het wedstrijdverloop.”

“Wij spelen niet ‘tegenstander-afhankelijk’, maar focussen op een aantal waardes”, gaat Van de Kraats verder. “Discipline, geduld. Italië speelt meer vanuit de emotie en overtuiging, wij proberen ‘in control’ te spelen.” Het grootste verbeterpunt is voor haar ook wel duidelijk: minder kansen weggeven dan in de kwartfinale tegen Canada (17-10).

“Tien tegengoals is wel veel, die slippertjes moeten we eruit halen. Italië straft dat direct af.”

Olympisch ticket

De winnaar van de halve finale plaatst zich niet alleen voor de WK-finale, maar ook direct voor de Olympische Spelen in Parijs, volgende zomer.

Rogge is daar nu nog niet mee bezig. “Het zou heel mooi zijn, maar we bekijken alles wedstrijd voor wedstrijd en stap voor stap. Dus mocht het hier niet lukken, gaan we dat ticket ergens anders pakken.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here