HomeSport'We filmden het verborgen proces, Epke vroeg ons dat geheim te houden'

‘We filmden het verborgen proces, Epke vroeg ons dat geheim te houden’

“Een half jaar voor de Olympische Spelen had Zonderland iets unieks bedacht: de latere fenomenale ‘triple’ van Londen. Hij vroeg ons dat geheim te houden. Want anders zouden de buitenlandse toppers wakker worden geschud.”

“Maandenlang filmden we gedetailleerd dat verborgen proces. Het was kicken toen hij het met de drie gedroomde vluchtelementen achter elkaar ook flikte in de olympische finale en de gouden plak veroverde. ‘En hij staat!’ Het legendarische commentaar van Hans van Zetten.”

Eerste ontmoeting

“De eerste ontmoeting met Epke was in Australië, op het WK van 2005 in Melbourne. Het was ook mijn eerste WK turnen. De schijnwerpers waren gericht op de kersverse wereldkampioen aan de ringen, Yuri van Gelder. Suzanne Harmes won een bronzen medaille op vloer. Jeffrey Wammes werd vijfde op vloer. In de turnhiërarchie van die tijd kwam de 19-jarige Zonderland bij ons als laatste voor de camera. Hij eindigde over zes toestellen prima als elfde in de meerkampfinale.”

“Sindsdien mocht ik tot aan juli 2021 in Tokio van de NOS in zijn spoor mondiaal alles van dichtbij meemaken met verschillende cameramannen. De meeste keren was Martijn Tuinman mee.”

“Terug naar het nu. Na het klim-, kracht- en zwaaiwerk van de driejarige Bert zaten we aan de keukentafel van Epkes ouders. Koffie, speculaas, pepernoten, bladerend door fotoalbums, mappen vol met krantenartikelen en een berg medailles, bekers en vaantjes. Ons Epke-avontuur eindigde na 192 maanden in huize Zonderland. Dit was het. Het was altijd uitzonderlijk. Oftewel: Dit wie it. It koe minder.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img