Wevers maakt op EK turnen internationale comeback: ‘Bijzonder op 31-jarige leeftijd’

0
33

NOS Sport

Sanne Wevers klaar voor internationale comeback: ‘We gaan mooi EK tegemoet’

Twintig maanden na haar laatste internationale optreden, de Olympische Spelen van Tokio, keert Sanne Wevers terug in de wedstrijd-arena. Tijdens de Europese kampioenschappen in Antalya komt de turnster woensdag in actie op de balk. “Ik ben wel heel erg benieuwd naar de atmosfeer en of ik het daar weer goed voor elkaar krijg. Ik heb er veel zin in. Dit zijn de momenten waar je zo superhard voor traint.”

Het verlangen waarmee Wevers uitkijkt naar haar internationale comeback staat in schril contrast met het gevoel dat ze aan haar laatste wedstrijd in Tokio overhield. “Toen was ik niet zo happy”, verwijst Wevers naar de turncrisis waarvan ook zij de consequenties ondervond.

Vader en trainer Vincent Wevers, destijds verwikkeld in een tuchtzaak na beschuldigingen over grensoverschrijdend gedrag, kon haar niet bijstaan tijdens de Spelen. “Het voelt als lang geleden. Een andere periode. Ik denk dat ik dat verwerkt en afgesloten heb. Ik heb nu de kans op een nieuwe, positieve vibe.”

‘Blij met gemaakte keuzes’

Tijdens het EK wordt Sanne Wevers bijgestaan door haar vader, die door de bond voor het eerst sinds het ontstaan van de crisis weer in de begeleidingsstaf is opgenomen. Technisch directeur Jeroen van Leeuwen zag na de dubbele vrijspraak van Wevers geen belemmering meer om de trainer mee te nemen als begeleider van dochter Sanne en Naomi Visser. “We hebben veel gesproken met Vincent, de sporters en de coaches. Daaruit bleek dat er voldoende draagvlak is.”, stelde Van Leeuwen.

Sanne Wevers is gelukkig met die uitkomst. “Het is heel fijn dat alles wat geweest is nu is afgerond en dat weer gekeken wordt naar wat de sporters nodig hebben. Dan ben ik blij met de keuzes die zijn gemaakt.”

Sanne en Vincent Wevers tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd in Rotterdam

Zelf sluit Wevers ook weer aan in de selectie, die zij in de zomer van 2022 verliet na een conflict met een teamgenote. De rijen blijken inmiddels weer gesloten. “Stapje voor stapje raakt iedereen weer aan elkaar gewend. De neuzen staan dezelfde kant op. We gaan een mooi EK tegemoet.”

Voor Wevers is het na haar lange afwezigheid lastig in te schatten wat zij van het EK verwachten mag. “Omdat ik het veld niet helemaal ken op dit moment, moet ik het vooral bij mijzelf houden. Ik weet welke oefening ik wil gaan doen en ik moet zorgen dat ik die zo netjes mogelijk en goed neerzet. En ik denk dat er dan wel veel mogelijk is. Het blijft altijd een uitdaging om je beste oefening te tonen op het moment dat het moet. Dat spelletje is voor iedereen even moeilijk.”

Ik heb de doelstelling om volgend jaar in Parijs een hele mooie prestatie te leveren. Ik voel het als echt iets bijzonders dat ik dit op 31-jarige leeftijd nog mag doen.

Sanne Wevers

De spanning voor de wedstrijd zal voor Wevers hoe dan ook herkenbaar zijn. “Die is er sinds 2016 nooit meer afgegaan”, memoreert zij aan haar gouden optreden in Rio. “Eigenlijk alles was anders daarna. Met die druk leer je wel omgaan, al lukt het de ene keer beter dan de andere.”

Boven alles is Wevers blij dat ze zich weer in een internationale competitie kan meten. “Uiteindelijk gaat het om de wedstrijden en heb ik de doelstelling om volgend jaar in Parijs een hele mooie prestatie te leveren. Alles wat ik erin steek is in voorbereiding daarop. Ik voel het als echt iets bijzonders dat ik dit op 31-jarige leeftijd nog mag doen.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here