Wimbledon-opmars 16-jarige Andreeva houdt aan, Swiatek en Sluiter ontsnappen

0
33

NOS SportAangepast

16-jarige Andreeva dendert door op Wimbledon met winst op Potapova

Er ontpopt zich een klein wonder op Wimbledon: de pas 16-jarige Mirra Andreeva is door naar de vierde ronde. De Russin, 102de op de wereldranglijst, wist haar derderondepartij tegen landgenote Anastasia Potapova (24ste van de wereld) te winnen: 6-2, 7-5.

Later op de avond kroop Iga Swiatek door het oog van de naald. De nummer een op de ranking overleefde twee matchpoints, maar won toch van Belinda Bencic: 6-7 (4), 7-6 (2), 6-3. De 22-jarige is voor de eerste keer kwartfinaliste op het grandslamtoernooi.

Swiatek treft nu de pupil van Raemon Sluiter: Jelina Svitolina. Zij won in een thriller van Victoria Azarenka: 2-6, 6-4, 7-6 (8).

Elina Svitolina

Andreeva is de op twee na jongste tennisster in de afgelopen 25 jaar die zich bij de laatste zestien voegt op Wimbledon. In 2019 haalde Coco Gauff als 15-jarige de achtste finales.

In mei haalde Andreeva ook al de derde ronde op Roland Garros, waardoor ze flink steeg op de wereldranglijst. Ze begon het jaar buiten de top-300.

In de vierde ronde neemt ze het op tegen Madison Keys. De Amerikaanse nummer achttien van de wereld bereikte op alle grandslamtoernooien al eens de kwartfinales. In 2017 verloor ze de finale van de US Open.

Swiatek en Svitolina overleven

Tegen Bencic, veertiende op de wereldranglijst, verloor Swiatek de eerste set. De viervoudig grandslamwinnares zette Bencic onder druk, maar de Zwitserse weerstond de pressie en werkte zes breekkansen, waarvan twee setpunten, weg. In de tiebreak kwam Bencic snel op 4-0.

Iga Swiatek

Bencic, die Swiatek bij de US Open van 2021 al eens versloeg, liet in de tweede set op 6-5 twee matchpoints onbenut. Swiatek kwam terug, won de tweede set en trok vervolgens de derde set ook overtuigend over de streep.

Tegelijkertijd speelde zich op een andere baan ook een driesetter af: Svitolina verloor de eerste set en won de tweede. In de derde set gaf ze een 3-0 voorsprong weg, zag Azarenka (20ste van de wereld) in de supertiebreak zelfs op 7-4 komen. Maar wederom kwam Svitolina uit geslagen positie terug.

Pegula superieur

Jessica Pegula (vierde van de wereld) won ook en is door naar de kwartfinales. De Amerikaanse had weinig te duchten van Lesja Tsoerenko: 6-1, 6-3.

Pegula, vierde op de wereldranglijst, deed er in de eerste ronde nog drie sets over, maar in de volgende rondes was ze superieur. Die lijn trok ze knap door. Tsoerenko had de vier uur-durende partij van de vorige ronde nog duidelijk in haar benen.

Behalve het slot, waar de Oekraïense het Pegula nog even lastig maakte, waren de verhoudingen dus duidelijk. Pegula heeft op elk grandslamtoernooi nu de kwartfinales bereikt. Ze strijdt met Markéta Vondrousová (32ste) om haar eerste halvefinaleplaats.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here