Winnaar Hindley maakt jongensdroom waar, Jakobsen opgelucht: ‘Ben er doorgekomen’

0
34
Jai Hindley in de gele trui na de vijfde etappe in de Tour de France.

NOS Wielrennen

Ruim een jaar geleden boekte Jai Hindley de grootste zege in zijn loopbaan. In de Giro d’Italia van 2022 wachtte hij tot de allerlaatste kilometer van de allerlaatste berg om af te rekenen met Richard Carapaz en het roze mee naar huis te nemen.

In zijn eerste Tour de France deed de wielrenner uit het Australische Perth vandaag het tegenovergestelde. Hij sloop in de vijfde etappe mee in een vroege vlucht, maakte het af in Laruns en is de nieuwe geletruidrager.

Van een masterplan was geen sprake, aldus Hindley. “We waren lekker aan het fietsen en opeens zat ik in de kopgroep. Ik was een beetje aan het improviseren eigenlijk. En ik heb me wel vermaakt.”

Een groter understatement is bijna niet mogelijk. Hindley reed namelijk solo naar de ritzege en hield 34 seconden over op het groepje met de Tourwinnaar van vorig jaar, Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma. Met de bonificaties onderweg was dat goed voor een marge van 47 seconden op de Deense titelverdediger.

“Het is ongelooflijk”, stamelde Hindley. “De mannen bleven maar schreeuwen door de radio dat ik tot het einde moest blijven rijden. Eerlijk gezegd kon ik niet echt horen wat er allemaal gebeurde, maar ik heb gewoon geprobeerd zoveel mogelijk tijd te pakken. Ik sta gewoon in de gele trui, dat is ‘pretty cool’.”

Laatste kilometer: Hindley slaat dubbelslag en Vingegaard pakt tijd op Pogacar

Elke koers kent een winnaar en een renner die als laatste over de streep komt. Vandaag voelde die laatste zich ook een winnaar. Fabio Jakobsen, gisteren zwaar gevallen, moest in de beginfase van de etappe namelijk al lossen.

“Ik ben er doorgekomen”, vertelde de opgeluchte sprinter uit Heukelum na de finish. “Het was kantje boord. Ik ben blij dat je na een valpartij mag terugkomen tussen de auto’s. Na zo’n valpartij is alles stijf en wil niks draaien. Ik gaf echt alles om bij de groep te blijven, maar moest ze net laten gaan op het klimmetje. Daarna heb ik zo lang mogelijk aangeklampt tot het steile stuk van de eerste col en hebben we een aardig groepje kunnen maken Mark Cavendish, Cees Bol en natuurlijk mijn ploeggenoten.”

Gehavende Jakobsen na eerste bergetappe: ‘Goh, ik ben er doorgekomen’

Echt spannend werd het uiteindelijk niet, want Jakobsen hield ruim negen minuten over op de tijdslimiet. “Spannend niet. Maar zo’n val kost veel energie, die je liever in het fietsen zou stoppen.”

Morgen staat een op papier nog zwaardere rit op het programma. Zou het kunnen dat Jakobsen zich dan alweer iets beter voelt? Met een lach: “Daar ga ik niet vanuit, maar ik hoop er wel op.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here