‘Zal er tot het einde tegen vechten’

0
16
Vinícius Júnior wijst naar de fans van Valencia die hem racistisch bejegenen

NOS VoetbalAangepast

Real Madrid heeft zich in de Spaanse competitie niet kunnen revancheren voor de uitschakeling in de halve finales van de Champions League. Na de afstraffing tegen Manchester City (4-0) eerder deze week, werd op zondagavond met 1-0 verloren van Valencia CF, maar over de nederlaag werd na de wedstrijd nauwelijks gesproken.

Het ging vooral over Vinícius Júnior, die voor de zoveelste keer dit seizoen mikpunt werd van racisme. De Braziliaanse aanvaller werd tijdens het duel racistisch bejegend door het Valencia-publiek.

“Het was niet de eerste keer, of de tweede of de derde. Racisme is normaal in LaLiga. De concurrentie vindt het normaal, de federatie ook, en de tegenstanders moedigen het aan”, was de duidelijke taal van Vinícius op Instagram en Twitter.

“De competitie die ooit toebehoorde aan Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano (Ronaldo) en (Lionel) Messi behoort nu toe aan racisten… Maar ik ben sterk en ik zal tot het einde vechten tegen de racisten.”

Openbaar ministerie

In een verklaring op de website meldde Real Madrid maandagmiddag dat het een klacht heeft ingediend bij het openbaar ministerie wegens discriminatie. “Deze daden moeten worden onderzocht en de daders moeten worden aangepakt.”

Real-coach Carlo Ancelotti wilde na afloop niet over voetbal praten. “Ik wil het erover hebben wat hier is gebeurd. Dit is veel belangrijker”, zei de Italiaan na afloop tegen Movistar. “Als een speler ‘aap’ wordt genoemd en een coach erover moet nadenken om zijn speler van het veld te halen, dan is er iets helemaal mis met deze competitie.”

Carlo Ancelotti en Vinícius Júnior

Ook de Braziliaanse president Lula reageerde op het incident. “Het is oneerlijk dat deze arme jongen, een van de beste voetballers ter wereld en zeker de beste van Real Madrid, in elk stadion waar hij komt beledigd wordt.” Volgens Lula moet de Spaanse voetbalbond ingrijpen om racisme te voorkomen.

Valencia-speler Justin Kluivert bood namens zijn club zijn excuses aan Vinícius aan. “Ik verontschuldig me namens ons, namens iedereen van Valencia, want dit is geen voetbal. Het is heel slecht”, zei hij.

Zege voor Valencia

De Nederlander had tijdens de wedstrijd aan de basis gestaan van het enige doelpunt. Na een goede actie van Kluivert kon Diego Lopez de bal binnenglijden en de 1-0 maken voor Valencia. Vlak voor het einde van de wedstrijd werd Kluivert gewisseld.

Vinícius haalde het laatste fluitsignaal niet: in de zevende minuut van de blessuretijd kreeg de Braziliaan een rode kaart na een slaande beweging richting Valencia-speler Hugo Duro, die hem tijdens een opstootje bij de nek greep.

La Liga in actie

Op de website van de Spaanse voetbalbond kondigde La Liga maandag aan onderzoek te doen naar de ongeregeldheden in en rond stadion Mestalla. In dat kader zegt de bond alle beschikbare beelden die rond het treffen tussen Valencia en Real Madrid gemaakt zijn op te vragen om zo een beeld te krijgen van hetgeen zich heeft voorgevallen. Op beelden die rondgaan op sociale media is onder meer te zien hoe Vinícius zowel bij het verlaten van de spelersbus voor de wedstrijd als tijdens het duel racistisch wordt bejegend.

La Liga bestrijdt dat het laks is in de bestrijding van racisme en andere vormen van xenofobie. De federatie verklaart op de website sinds oktober 2021 al negen duels te hebben onderzocht waarbij zich incidenten voordeden waarbij één of meerdere spelers van Real Madrid betrokken waren.

Justin Kluivert in duel met Eduardo Camavinga (L) van Real Madrid

Real Madrid kreeg na de tegentreffer mogelijkheden om te scoren, maar de echte vorm ontbrak en Valencia-doelman Giorgi Mamardasjvili bleek ook een sta-in-de-weg.

Door de nederlaag zakt Real Madrid naar de derde plek. Stadgenoot Atlético boekte eerder op de dag een 3-0 overwinning op Osasuna en is de nieuwe nummer twee. Voor Valencia zijn de drie punten goud waard in de strijd om lijfsbehoud.

Stand La Liga

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here