‘Zelfs Klopp sprak bewondering uit’

0
22

NOS Voetbal

Voor het eerst in 42 jaar kan AZ zich morgen plaatsen voor een Europese finale. De ploeg van trainer Pascal Jansen moet in de Conference League de 2-1 uitnederlaag tegen West Ham United zien weg te poetsen in Alkmaar.

Ondanks de kleine achterstand leeft Jansen met vertrouwen naar de return in eigen huis toe. “Ik realiseer me zeker dat dit heel bijzonder is. Wij hebben alle overtuiging en geloof dat we het gaan halen.”

Dat geloof wordt versterkt door het gegeven dat AZ weer kan beschikken over linksback Milos Kerkez, middenvelder Dani de Wit en vleugelspits Jesper Karlsson. Het trio ontbrak vorige week in Londen. De verwachting is dat Kerkez en Karlsson in de basis zullen starten, Jansen zal voor de nummer 10-positie een keuze moeten maken tussen De Wit en Sven Mijnans.

“De drie spelers die terugkeren, zijn belangrijke jongens. Zij maken ons sterker”, aldus Jansen. “Maar het kenmerk van AZ is dat we het altijd samen doen.”

Samen zal AZ morgen beter moeten aanvallen dan het vorige week deed. En de gevreesde spelhervattingen van de Premier League-club moeten beter verdedigd worden. In Londen scoorde West Ham uit een strafschop en een corner.

Klopp

Jansen: “West Ham is gewoon heel sterk in spelhervattingen. Zelfs Liverpool-manager Klopp sprak zijn bewondering uit over hoe West Ham zijn spelhervattingen uitspeelt, dat zegt wel wat.”

AZ-doelman Ryan en diverse verdedigers moeten toezien hoe West Ham in de heenwedstrijd scoort uit een hoekschop

AZ heeft minder lengte en kopkracht dan de Engelsen. Hoe voorkom je dan dat ze opnieuw scoren uit een spelhervatting? Jansen: “Iedere speler moet zich focussen op zijn taken en verantwoordelijkheden. En dan moet je met alles wat je in je hebt voorkomen dat er een goal valt. Bij die tweede goal in Londen had dat beter gemoeten.”

Als het lukt om de spelhervattingen te neutraliseren, dan kan AZ zomaar de finale van de Conference League halen, zoals Feyenoord een jaar geleden deed. “Toen deze competitie werd opgericht, werd er nog wat denigrerend over gedaan. Maar vorig jaar hebben we kunnen zien dat het een grote, volwaardige competitie is”, aldus Jansen.

“Feyenoord stond vorig jaar in de finale en wij staan nu op het randje. Als je een Europese finale kunt halen, dan is dat een heel bijzondere prestatie. We gaan er morgen alles aan doen, met alles wat we in ons hebben.”

West Ham-trainer Moyes: ‘Zullen ervoor moeten knokken tegen AZ’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here