Zwitserse justitie klaagt Blatter en Platini aan voor fraude en verduistering

0
104

Voormalig voetbalbestuurders Sepp Blatter en Michel Platini zijn door het Zwitserse openbaar ministerie aangeklaagd voor fraude, na een zes jaar durend onderzoek naar een controversiële betaling van zo’n 1,8 miljoen euro.

Blatter en Platini komen binnen enkele maanden voor de rechter. Mocht het duo schuldig worden bevonden dan wacht hen mogelijk een celstraf voor meerdere jaren.

De zaak draait om een schriftelijk verzoek van Platini aan de FIFA in 2011, waarin de inmiddels 66-jarige Fransman vraagt dat de wereldvoetbalbond hem met terugwerkende kracht aanvullend salaris betaalt voor verrichte werkzaamheden als adviseur van Blatter tussen 1998 en 2002.

Blatter autoriseerde de betaling aan Platini binnen enkele weken. De Zwitser was in 2011 in een strijd verwikkeld om het voorzitterschap van de FIFA, waarbij hij de invloed die Platini op Europese stemgerechtigden had goed kon gebruiken.

Onrechtmatige verrijking

“Het door de Zwitserse openbare aanklager verzamelde bewijsmateriaal versterkt het vermoeden dat er geen wettelijke basis is voor die betaling”, aldus het Zwitserse parket. “Deze betaling heeft de activa van de FIFA schade toegebracht en Platini onrechtmatig verrijkt.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here