ABN Amro: diensten als makelaars en bankiers worden overbodig door blockchain

0
106

Bart Versteeg, notaris en bestuurder van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie, gelooft niet dat blockchain zijn baan overbodig zal maken. “Blockchain legt vast wat gezegd is maar niet of het waar is. Wij verifiëren wat er in aktes gezet is, en daarnaast bieden we onze klanten juridische ondersteuning. Daarnaast draait het bij ons ook om geheimhouding, je wilt niet dat je testament openbaar is.”

Ook internationaal geld overmaken kan veel efficiënter en goedkoper zonder tussenpartij. Dat gebeurt ook al, bijvoorbeeld in EL Salvador. Hét argument van de Salvadoraanse president om recent Bitcoin te omarmen was de grote Salvadoraanse enclave in de Verenigde Staten. Zij maken hoge kosten om geld naar huis te sturen.

Een minder bekend voorbeeld is de uitgifte van aandelen of obligaties, waar banken als adviseur veel geld mee verdienen. Ook dat kan via blockchaintoepassingen. Onder meer de Wereldbank experimenteert hier al jaren mee.

Een voorwaarde voor de protocoleconomie is wel dat data gemakkelijk toegankelijk en decentraal en veilig opgeslagen is. Daarvoor is goede regelgeving essentieel, schrijft de bank.

Hoe lang het duurt voor de ‘protocoleconomie’ daadwerkelijk een factor van belang wordt, is volgens Wessels “Heel lastig te zeggen.” Het hangt naast de regelgeving af van hoe snel de technologische ontwikkeling verder gaat. Er is dus nog tijd om alternatieve dienstverlening te bedenken, zegt Wessels. “Je kan het omarmen en zorgen dat je je diensten anders aanpakt.”

Digitaal geld

De bank gaat in het rapport ook in op digitaal geld, waar verschillende centrale banken aan werken, zoals de ECB al is dat volgens Wessels geen voorloper.

Onderzocht wordt nog hoe zulk digitaal geld zo geprogrammeerd kan worden dat het alleen aan bepaalde zaken kan worden uitgegeven. Zo kan een overheidssubsidie voor wonen of studie in dat geval geprogrammeerd worden om alleen voor het betalen van de huur of collegegeld ingezet te kunnen worden.

Ook kan een tijdslimiet worden meegegeven waarin de subsidie moet worden uitgegeven. Als dat niet gebeurt, verliest het geld voor de gebruiker zijn waarde.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here