Beveiligingscamera’s Tesla filmen niet langer automatisch

0
30
Een geparkeerde Tesla

NOS Nieuws

Autofabrikant Tesla heeft de ingebouwde beveiligingscamera’s privacyvriendelijker gemaakt na kritische vragen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Met de nieuwe instellingen staan de beveiligingscamera’s die de omgeving van de auto filmen niet automatisch aan en de beelden worden minder lang bewaard.

De AP deed onderzoek naar de zogeheten ‘Sentry Mode’ van Tesla. Tesla’s met deze functie hebben vier camera’s aan de buitenkant die omgevingsbeelden kunnen maken. In de oude software van deze functie filmden de camera’s continu alles rondom de geparkeerde Tesla en de beelden werden een uur bewaard. De AP zag dit als een ernstige schending van de privacy.

“Voorbijgangers werden gefilmd zonder dat ze dat wisten. De eigenaar van die Tesla kon die beelden terugkijken. Parkeerde die de auto voor iemands raam, dan kon die naar binnen gluren en zien wat die persoon allemaal deed. Het is goed dat Tesla hier ook zelf kritisch naar heeft gekeken en dit heeft aangepast”, zegt AP-bestuurslid Katja Mur.

Filmen bij aanraking auto

Door een software-update die Tesla heeft uitgevoerd staan de beveiligingscamera’s nu standaard uit. Wanneer de auto wordt aangeraakt krijgt de eigenaar een sms-bericht, waarna die de camera’s kan aanzetten. Een Tesla-eigenaar kan dus niet doelbewust de auto ergens parkeren om op afstand de omgeving in de gaten te houden.

De autofabrikant heeft ook ingesteld dat de koplampen een lichtsignaal afgeven wanneer er gefilmd wordt zodat voorbijgangers weten dat de camera’s aan staan. De beelden worden standaard een minuut bewaard in plaats van een uur. De eigenaar kan dit verhogen naar maximaal tien minuten.

De software-update is toegepast op alle Tesla’s binnen de Europese Unie.

“Dankzij de aanpassingen die Tesla heeft doorgevoerd, wordt iedereen die toevallig langs zo’n auto loopt beschermd. Tesla verkleint hiermee ook de kans dat Teslarijders de wet overtreden door illegaal mensen te filmen”, concludeert de toezichthouder.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here