HomeTechnologieGemeenteraad Zeewolde maakt de weg vrij voor komst datacenter Facebook

Gemeenteraad Zeewolde maakt de weg vrij voor komst datacenter Facebook

De gemeenteraad van Zeewolde heeft na een lange vergadering ingestemd met de komst van een megadatacenter van Facebooks moederbedrijf Meta. Elf raadsleden waren voor, acht waren tegen.

De avond werd getekend door een opvallende tweedeling. Aan de ene kant burgers – boeren en milieuactivisten – die in een demonstratie buiten hun onvrede lieten horen en dertien insprekers die allemaal tegen waren. Daartegenover stond een meerderheid van de raad, die er wél van overtuigd is dat de komst van het datacenter goed is voor de gemeenschap.

Uiteindelijk was het de fractie PvdA/GroenLinks die de doorslag gaf en voor stemde. Opvallend is dat GroenLinks-leider Klaver vanavond in Op1 die keuze “buitengewoon dom” noemde.

Druk vanuit landelijke politiek

Tijdens de avond werd meerdere keren geconstateerd dat de druk en de aandacht de afgelopen weken vanuit de landelijke politiek en de media erg groot waren geweest. De raadsleden stelden dat ze wel degelijk goed in staat zijn om te oordelen over het bestemmingsplan, ondanks het complexe dossier.

Met het besluit van de raad is de zaak nog niet rond. Een deel van de grond is in eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf en dat heeft randvoorwaarden gesteld. Het is aan Zeewolde om te laten zien dat hieraan kan worden voldaan. Ook loopt er nog een vergunningsprocedure en kan er uiteindelijk beroep worden aangetekend bij de Raad van State.

Facebook heeft in een reactie laten weten “blij” te zijn met het besluit van de gemeenteraad. Het bedrijf benadrukt hierbij dat er “nog veel werk verricht moet worden” voordat het een definitief besluit neemt.

Dit zijn video’s van het verloop van de raadsvergadering:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img