Ook vervalste scanner-app CoronaCheck in omloop

0
127

Het ministerie wijst erop dat handhavers kunnen controleren of ondernemers wel de juiste scanner-app gebruiken, maar voor het ongeoefende oog is het verschil nauwelijks zichtbaar. Ook het icoontje van de echte app is nagemaakt.

Vanaf zaterdag wordt de QR-code mogelijk uitgebreid naar pretparken en dierentuinen, als onderdeel van een nieuw pakket maatregelen. Ook moet de CoronaCheck-app sinds deze week worden gebruikt om de sportschool of het zwembad in te gaan; daarop nam de vraag naar valse QR-codes toe.

Valse app

Vorige week meldde de NOS dat er nog steeds op grote schaal QR-codes werden uitgewisseld. Er was zelfs een nagemaakte CoronaCheck-app in omloop waarin gebruikers uit 63 verschillende codes konden kiezen.

Sindsdien heeft het ministerie actie ondernomen: uitgewisselde QR-codes die op grote schaal worden verspreid, worden nu relatief snel geblokkeerd. Het uitwisselen van QR-codes kan daardoor alleen nog in kleinere kring.

Om dat makkelijker te maken hebben de makers hun app bijgewerkt. Gebruikers kunnen nu vanuit de nagemaakte CoronaCheck-app andermans QR-code scannen. Dat kan bijvoorbeeld van een vaccin, herstelbewijs of een negatieve test zijn. Vervolgens wordt die gescande code opgeslagen en kunnen mensen die in hun eigen namaak-app laten zien bij de ingang.

Daarbij worden bij het scannen wel andermans initialen en geboortedatum en -maand getoond. “Ik denk dat inmiddels wel duidelijk is hoe belangrijk de controle op ID-kaart is”, stelt een woordvoerder van het ministerie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here