Populaire en omstreden podcast Joe Rogan brengt Spotify in spagaat

0
60

“Rogan wordt betaald door Spotify, waardoor het platform een verhoogde verantwoordelijkheid heeft voor de inhoud”, zegt Michael Klos, die aan de Universiteit Leiden onderzoek doet naar de vrijheid van meningsuiting op internet.

Klos noemt de regels die Spotify nu online heeft gezegd “redelijk summier” in vergelijking met Facebook en Twitter. Ook vindt hij de keus om actief te gaan labelen interessant. “Aan de ene kant koop je content – een podcast – en aan de andere kant probeer je de scherpe randjes eraf te halen door linkjes te plaatsen. Je bent financier, maar probeert het ook tegen te gaan. Dat voelt vreemd.”

De situatie laat ook zien dat alle online platforms waar content wordt geüpload vroeg of laat worden geconfronteerd met de vraag wat wel en niet is toegestaan.

“Zeker omdat het gaat om een grijs gebied: dit type content is niet per se verboden, maar veel mensen vinden het wel problematisch en schadelijk”, zegt Naomi Appelman, die aan de Universiteit van Amsterdam onderzoek doet naar moderatiebeleid. “Een platform moet dan zelf een keuze maken in wat het maatschappelijk verantwoord vindt.”

Niet hetzelfde als Facebook

Appelman wijst erop dat Spotify niet op een hoop mag geworden gegooid met Facebook en Twitter. “Spotify heeft een grotere controle over wat er wel en niet op het platform komt, veel gebruikers betalen voor de dienst, en de podcasts worden ook veelal door professionele partijen gemaakt.”

Ze stelt verder dat de regels die het bedrijf nu heeft opgesteld, doorlopend geüpdatet zullen moeten worden. “Met dit beleid is Spotify dus zeker niet van de problemen af.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here