HomeTechnologieQR-codes nog steeds breed gedeeld, veel malafide codes nog niet geblokkeerd

QR-codes nog steeds breed gedeeld, veel malafide codes nog niet geblokkeerd

Het gaat om een aangepaste versie van de website waar het ministerie vorige maand aangifte tegen deed, en die dezelfde mogelijkheden bood. Daarbij hebben de nieuwe verspreiders ervan het aantal beschikbare QR-codes meer dan verdubbeld.

Voor iPhone-gebruikers wordt de broncode van die bewuste website gedeeld, waarna de gebruiker die zelf ergens op internet kan plaatsen. Daardoor is het bijna onmogelijk om de site uit de lucht te halen. Daarvoor zou elke individuele QR-code moeten worden geblokkeerd.

Zwakke rug

De nagemaakte corona-apps met bijbehorende valse codes worden gedeeld door tegenstanders van de QR-code. “Wij zijn volledig tegen de QR-code, maar willen de mensen met een zwakke rug toch een alternatief aanbieden waarmee ze aan het systeem kunnen meedoen”, schrijven ze.

De app werd donderdagochtend nog bijgewerkt: “De niet-werkende codes zijn eruit gehaald en we hebben er een paar toegevoegd. Ook gaat het fietsplaatje nu de andere kant op, als je erop klikt”, schrijven de makers.

Dat het veelal om buitenlandse codes gaat en dat gebruikers van de scanner-app worden gewaarschuwd, vinden ze geen probleem: “Praat Engels als je de app gebruikt ;-)”.

Vier jaar cel

Het ministerie roept mensen op om weg te blijven van de malafide QR-codes: “We gebruiken dit systeem van coronatoegangsbewijzen om de kans op besmettingen te verkleinen. Juist nu aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames stijgen, is dat heel belangrijk”, schrijft een woordvoerder.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid voegde daar vanmorgen voor aanvang van de ministerraad aan toe dat er op fraude een maximumstraf van vier jaar staat. “En dit is echt fraude. Gebruik je creativiteit voor iets anders”, zei hij. “Steek je tijd in het halen van een vaccinatie.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img