‘Russische DDOS-aanvallers vallen Nederlandse ziekenhuizen aan’

0
29

ANP

NOS Nieuws

Pro-Russische DDOS-aanvallers hebben het gemunt op Nederlandse ziekenhuizen, stelt Z-Cert, een samenwerkingsverband van ziekenhuizen voor digitale beveiliging. “Het gaat om een aanval vanuit de groep Killnet, in samenwerking met andere aanvallers”, laat een woordvoerder van Z-Cert weten.

De aanvallers hebben onder meer het UMCG in Groningen als doelwit. De website van dat ziekenhuis ligt er momenteel regelmatig uit; een woordvoerder laat het ANP weten dat de aanval “in golven” lijkt te komen.

Ook andere ziekenhuizen moeten rekening houden met aanvallen, zegt de Z-Cert-woordvoerder. “Welke dat zijn, kan ik niet zeggen, maar we hebben ze geïnformeerd zodat ze maatregelen kunnen nemen,.”

Voor zover bekend treft de aanval op het UMCG enkel de website voor de buitenwereld. Het Elektronisch Patiëntendossier en de website waar patiënten informatie uit hun dossier kunnen inzien, is voor zover bekend niet getroffen.

Killnet valt de afgelopen tijd vaker organisaties aan in landen die wapens aan Oekraïne leveren. Ook in Duitsland waren de afgelopen dagen organisaties doelwit van DDOS-aanvallen, maar tot grote problemen heeft dat daar niet geleid.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here