Sinterklaas, ook wel bekend als Sint-Nicolaas, is een legendarisch figuur gebaseerd op de historische heilige Sint-Nicolaas. Hij is vooral bekend in Nederland en België, waar het feest op 5 december wordt gevierd. Tijdens het Sinterklaasfeest worden Sinterklaas vlaggetjes opgehangen en krijgen kinderen cadeautjes. Sinterklaas wordt afgebeeld als een oude man met wit haar en een lange baard. Hij draagt een rode mantel en een mijter en rijdt op een wit paard. Hij wordt vergezeld door zijn helpers, Zwarte Pieten. Dit feest heeft ook invloed gehad op het beeld van de Kerstman in andere delen van de wereld.
De tradities
Vlak voor 5 december zetten kinderen hun schoenen bij de open haard of radiator in de hoop dat Sinterklaas ze vult met cadeautjes of lekkernijen. Sommige kinderen leggen een wortel neer voor het paard van de Sint, samen met een verlanglijstje. Vroeger kregen ondeugende kinderen een aardappel in hun schoen, maar dat gebeurt tegenwoordig niet meer. Een andere traditie is de surprise, waarbij cadeaus ingewikkeld worden verpakt en er bij elk cadeau een persoonlijk gedicht hoort. Sinterklaasavond wordt meestal gevierd met familie en vrienden, waarbij namen worden getrokken en afspraken worden gemaakt over het budget. Tijdens het Sinterklaasfeest spelen gedichten en Sinterklaasliedjes een belangrijke rol. Met de gedichten plagen we elkaar een beetje en de liedjes zingen we tijdens het zetten van de schoen en tijdens de vieringen op 5 december om in de stemming te komen.
Zwarte piet
Bij de traditionele viering wordt Sinterklaas bijgestaan door Zwarte Piet, een helper die gekleed is in een Moors kostuum en met een zwart geschminkt gezicht. Zwarte Piet verscheen voor het eerst in een boek genaamd “Sint-Nikolaas en zijn knecht”, dat werd gepubliceerd in 1850 door een Amsterdamse onderwijzer genaamd Jan Schenkman. De traditie lijkt echter al minstens uit de vroege 19e eeuw te stammen. Zwarte Piet draagt kleurrijke kleding die gebaseerd is op kleding uit de 16e eeuw, met een kraag en een veer op zijn muts. Hij wordt vaak afgebeeld met een zak vol snoepgoed voor de kinderen.
Steeds meer discussie over zwarte piet
De figuur van Zwarte Piet roept bij sommige mensen gevoelens van racisme op. Sinds 2013 zijn er steeds meer discussies, artikelen, documentaires, protesten en zelfs gewelddadige confrontaties ontstaan rondom de tradities van Sinterklaas en met name Zwarte Piet. Een beweging genaamd Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zet zich hiervoor in. Vanwege nieuwe inzichten en de angst om als racistisch bestempeld te worden, hebben veel bedrijven ervoor gekozen om Zwarte Piet niet meer te gebruiken. Steeds meer grote steden en nationale televisiezenders vieren de komst van Sinterklaas nu met een aangepaste versie van Zwarte Piet. Deze nieuwe versie heeft roetvegen op het gezicht in plaats van volledig zwart geschminkt te zijn. Deze aangepaste Piet wordt ook wel roetveegpiet of schoorsteenpiet genoemd. Buiten Nederland, bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, vieren Nederlandse scholen het feest soms met “Regenboogpieten” die verschillende kleuren in hun gezicht hebben.