Medewerker gemeente gaat minimaal €14 verdienen | Carrière

0
135

Per 1 december 2021 komt er 1,5% bij en per 1 april 2022 nog eens 2,4%. Dat zijn vakbonden FNV, CNV en CMHF overeengekomen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De nieuwe cao moet gelden voor de komende twee jaar. De leden van de bonden moeten nog wel instemmen met het bereikte akkoord.

De vakbonden willen al enige tijd dat het minimumloon in Nederland verhoogd wordt naar €14 per uur. Omdat de politiek daar vooralsnog geen prioriteit van maakt, proberen ze afspraken daarover ook in cao’s te maken. „Dit is een van de grootste cao’s waarbij we €14 hebben afgesproken”, reageert FNV-bestuurder Marieke Manschot. „Laten we hopen dat het nieuwe kabinet het voorbeeld van deze cao volgt.”

Wie fulltime werkt, in de gemeente cao is dat 36 uur per week, krijgt met een uurloon van €14 op maandbasis €2184. Het minimumloon is momenteel €1701. Per 1 januari wordt dat €1725.

Behalve extra geld kunnen gemeenteambtenaren met ingang van volgend jaar ook sparen voor verlof en krijgen ze er vanaf 2023 zes extra verlofdagen bij. Verder krijgen de gemeenteambtenaren net als hun collega’s bij het Rijk een thuiswerkvergoeding van €2 per dag.

Thuiswerkplek

De gemeente-ambtenaren krijgen niet, zoals rijksambtenaren, elke vijf jaar €750 om hun thuiswerkplek in te richten. Dit zit in de eenmalige bonus. Hiervan is €300 een soort corona-onkostenvergoeding. Als werkgevers daar al een vergoeding voor hebben uitgekeerd, mag dat er worden afgetrokken. De overige €900 is pensioengevend.

De onderhandelingen voor de cao namen bijna een jaar in beslag. De gemeenteambtenaren, waaronder brandweerlieden, GGD’ers, boa’s en vuilnismannen en – vrouwen, voerden in die tijd ook actie en legden zelfs het werk neer. In totaal geldt de cao voor zo’n 185.000 mensen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here