Zorgnota laat vaak meer dan jaar op zich wachten | Geld

0
72

Dat blijkt uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise onder tweeduizend mensen. Een op de drie ontving de rekening pas na meer dan een jaar. Van hen komt 18% daardoor in financiële problemen.

De helft van de respondenten vindt dat rekeningen die onder het eigen risico vallen sneller binnen moeten komen. Negen op de tien vinden dat dit binnen een maand zou moeten gebeuren.

De laat binnengekomen rekening wordt verrekend met het eigen risico van het jaar waarin je de behandeling hebt gehad. Daardoor kan het gebeuren dat je tegelijkertijd het risico van het vorige en het huidige jaar moet betalen.

Eigen risico

Als dat problematisch is, raadt Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise, aan het eigen risico in termijnen te betalen. De meeste zorgverzekeraars bieden die optie. Wat je eventueel te veel betaalt, krijg je aan het einde van het jaar terug.

Je kunt trouwens een rekening die pas na meer dan een jaar binnenkomt, gewoon nog indienen bij de zorgverzekeraar die je op dat moment had. Dat kan vaak nog tot drie kalenderjaren later.

Voor veel verzekerden beïnvloedt het laat binnenkrijgen van een zorgrekening ook de keuze voor het afnemen van zorg. Een op de zes maakt andere keuzes als hij of zij weet dat het volledige eigen risico al is gebruikt. Dan proberen zij dure behandelingen in hetzelfde kalenderjaar te plannen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here