HomeZakelijkZorgpremie stijgt harder dan kosten: ’Komende twintig jaar verdubbeling mogelijk’ | Geld

Zorgpremie stijgt harder dan kosten: ’Komende twintig jaar verdubbeling mogelijk’ | Geld

De snellere stijging van de premie betekent dat burgers voor een groter deel van de totale zorgkosten opdraaien. Een reden voor die sterkere stijging is het bevriezen van het eigen risico sinds 2016, volgens de experts.

Voor die tijd steeg dat eigen risico sterk en daardoor kwam de solidariteit in het zorgstelsel onder druk te staan. Mensen die veel zorg nodig hebben, liepen tegen steeds hogere kosten aan. Met name mensen met een laag inkomen stelden om die reden zorg uit. Die gemiste inkomsten worden dus doorberekend in de zorgpremie, die juist sinds 2016 flink ging stijgen.

Verdere stijging

Tegelijkertijd betaalden werkgevers via de werkgeversbijdrage in 2014 meer dan de helft van de zorgkosten, maar wettelijk is vastgelegd dat dit niet meer dan 50% mag zijn. Sindsdien is dat rechtgetrokken. Daardoor ging de werkgeversbijdrage de afgelopen zeven jaar met 21% omhoog.

In de komende jaren kan de zorgpremie nog verder stijgen. De basispremie kan in 2040 uitkomen op €260 per maand, denken de ABN-economen op basis van een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Dat is ruim het dubbele van de huidige €126 per maand. De stijging van de zorgkosten ligt daarmee op zo’n 4,7% per jaar, waardoor we een steeds groter deel van ons inkomen aan de zorgpremie gaan uitgeven.

Wat als we de gezondheidszorg straks niet meer kunnen betalen? Dat bespreken vier Telegraafjournalisten in de podcast Generatie T.:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

spot_img